Ce sunt mai exact exerciţiile funcţionale?

Ce sunt mai exact exerciţiile funcţionale?

Ce sunt mai exact exerciţiile funcţionale?

Sunt pur şi simplu exerciţii care lucrează muşchii prin integrarea mai multor tipuri de mişcări. În esenţă, exersezi în acelaşi fel în care te mişti în viaţa de zi cu zi.

Acest lucru este în contrast evident cu aparatele tradiţionale de exerciţii din sălile de fitness care îţi lucrează muşchii izolat. Deşi sunt unele beneficii ale izolării unui muşchi (în primul rând hipertrofia sau creşterea masei musculare), pentru cei mai mulţi oameni beneficiile antrenamentului funcţional le depăşesc cu mult pe acelea care izolează muşchii.

Părerea mea este că exerciţiile n-ar trebui să fie ceva făcut „stând”. Exerciţiile ar trebui să fie despre formarea corpului folosind principalii piloni ai mişcării sale. Asta include mişcări de tras, împins, rotaţii, ghemuire, întindere. Antrenăm aceste mişcări în primul rând pe picioarele noastre, într-o manieră similară activităţilor de zi cu zi.

Pilonii mişcării corpului uman nu se schimbă de la persoană la persoană. Se schimbă doar intensitatea şi cerinţele faţă de corp pentru activităţile „de zi cu zi”. Astfel, antrenăm atleţii şi persoanele în vârstă folosind aceleaşi mişcări, dar schimbând intensitatea şi progresia/regresia.

Cu toţii avem nevoie de mişcări precum împingeri, rotaţii, aplecări, îndreptări, ghemuiri, însă unii au nevoie să facă aceste mişcări cu mai multă putere, forţă sau rezistenţă.

Antrenament funcţional

Când vorbim despre exerciţii funcţionale, mulţi oameni cred că acestea sunt doar nişte exerciţii care folosesc mingi pentru stabilitate, benzi elastice, mingi medicinale şi alte echipamente netradiţionale. În timp ce acestea sunt instrumente de antrenament comune, folosirea lor nu constituie antrenamentul funcţional. Ne putem antrena funcţional şi fără greutăţi, folosind greutatea corpului nostru. Diferenţa se referă la modul în care sunt executate exerciţiile.

Undeva în timp, exerciţiile s-au schimbat din cele care lucrau întreg corpul în mişcările care izolează muşchii folosind aparate statice în sălile de antrenament.

Cultura fitness-ului de ani de zile a inclus sărituri Jacks, stat în mâini, flotări şi alte exerciţii cu propria greutate, făcute aproape oriunde. Dacă privim la pionierii fitness-ului, vedem că toţi au creat corpuri de excepţie fără a folosi aparate în antrenamentul de forţă. Acest lucru ne pune pe gânduri şi ne face să ne întrebăm: Cât de departe am mers de fapt cu cultura fitness-ului şi cu îmbunătăţirile lui?

Când vine vorba de exerciţii, cei mai mulţi oameni sunt nehotărâţi cu privire la tipul de exerciţii necesar pentru a-şi atinge obiectivele. Din păcate, ceea ce ei cred că îi ajută cel mai mult, este parte din problemă.

Intră în aproape orice sală de fitness şi vei vedea majoritatea făcând aceleaţi exerciţii. Rânduri de aparate de izolare şi cei care le folosesc, mutându-se de la un aparat la altul, lucrând câte un grup de muşchi, izolat.

Întreb adesea persoane din sala de fitness de ce au ales un anumit aparat pe care să îl folosească. De multe ori aud „pentru că vreau să lucrez  ___” (grupa de muşchi arătată pe afişajul aparatului). Acea poză arată o parte a corpului pe care cei mai mulţi oameni vor să o schimbe. Aceştia cred că pentru a tonifica şi a pierde greutate în acele zone trebuie să lucreze la aparatele care indică grupa musculară din zonele respective. Este o mare greşeală, dar nu este vina lor. Au fost făcuţi să creadă asta.

Industria sălilor de fitness a facut o treabă foarte proastă în a educa membri să îşi atingă obiectivele, prin luarea în considerare a nevoilor lor unice şi a nivelului condiţiei fizice în care se află. Sesiunea gratuită de antrenament personal sau consultaţia iniţială gratuită sunt de obicei o glumă. Sunt făcute de obicei de cineva de la recepţie care nu deţine experienţă profesională suficientă. După ce ţi se face un tur de sală eşti lăsat pe cont propriu.

Confuzi şi ruşinati, cei mai mulţi oameni vor începe pur şi simplu să copieze ceea ce văd că fac ceilalţi din sală. Rezultatul este descris de paradigma „orbul il conduce pe orb”. Nu este de mirare ca oamenii devin frustrati pentru ca nu vad rezultate si apoi renunta. Si este pacat…

Atenţionare: Ai grijă la echipamentele şi aparatele care pot fi dăunătoare pentru sănătatea ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *